Een moestuin beginnen voor beginners

Hoe tof is het om groente te eten die je zelf hebt gekweekt in je eigen moestuin, het idee alleen al doet het eten lekkerder smaken. Om deze moestuin beginnen voor beginners te begrijpen, zijn er een aantal dingen die je moet weten. In deze blog een aantal tips voor het starten van een moestuin voor wanneer je een beginner bent!

The basics

  • Groenten houden van de zon! Ze hebben minstens zes uur zonlicht nodig per dag, het liefst ononderbroken.
  • Een goede ondergrond is een vereiste!Groenten groeien het best op een voedzame, vochtige bodem vol organische stoffen. Gewone grond voldoet meestal niet. Je kunt hiervoor potgrond gebruiken met een bodemverbeteraar, of speciale potgrond voor de moestuin aanschaffen.
  • Voldoende water is een must, maar maak je moestuin niet lui. Een moestuin beginnen voor beginners loopt hier vaak op stuk. Je zou zeggen dat elke dag water geven oké is, maar hierdoor raken de wortels van je plantjes niet diep in de grond, ze gaan ervan uit dat ze altijd voldoende water krijgen. Door ze wekelijks in plaats van dagelijks water te geven kweek je een sterkere plant.
  • Water je plantjes in de ochtend of in de avond, indien je het midden op de dag doet en het is warm, is er een kans dat de planten verbranden door de waterdruppels op de bladeren. Dit wil je natuurlijk voorkomen!
  • Begin klein! Er is tijd genoeg om later uit te breiden, maar bekijk eerst eens of het echt wel iets voor je is. Een moestuin onderhouden kan best wat werk zijn soms, bouw daarom om te beginnen een moestuintje van een vierkante meter.
  • Plant makkelijke groenten! Enkele voorbeeldjes hiervan zijn spinazie, courgette, augurk, radijsjes en pompoenen. Ook zijn peultjes, prei, tomaten en wortelen groenten die relatief makkelijk groeien.
  • Bescherm je planten tegen de andere eters, je wilt natuurlijk niet dat slakken je sla opeten. Je kunt hiervoor bepaalde netten kopen die ze ervan weerhouden jouw kostbare groenten op te eten.

Niet lastig maar geef het wel aandacht

Zoals je leest zijn er behoorlijk wat dingen waar je op moet letten een moestuin te starten, het is niet enkel wat zaadjes poten en afwachten. Een moestuin beginnen voor beginners is niet absoluut haalbaar maar de misschien nog wel belangrijkste tip die ik je wil meegeven is deze: geniet van je moestuin. Het is enorm leuk om het proces van groeiende plantjes te zien en bovendien ook nog eens lekker.