De lavendel. De heerlijk geurende, grijs-paarse struiken die je aan Zuid-Frankrijk doen denken, met prachtige velden vol in bloei tijdens de hete zomermaanden. De keuze voor lavendel als plant van de maand is om deze reden makkelijk gemaakt, deels door zijn geur en kleur maar ook omdat maart de ideale maand is om je plant te planten. In maart krijgt de lavendel de sterkste eerste scheuten en zal hij het langst en rijkst bloeien.

Lavendelplant stekken

Lavendel laat zich prima stekken en kweken. Het best doe je dit door de stekjes te planten in bakjes potgrond vermengd met zand en grit. Plaats de stekjes in niet-direct zonlicht en controleer regelmatig of ze water nodig hebben! Als het nog iets te koud is buiten kan je het best de stekken binnen houden in een pot en ze een paar uur per dag buiten zetten om ze zo te laten wennen aan de koudere buitentemperatuur. Begin of midden mei wanneer ze genoeg geworteld hebben, kan je ze uitplanten op een zonnige maar niet te natte plek in je tuin. Geef ze tijdens hun eerste zomerseizoen ook nog geregeld water.

Lavendel snoeien

Lavendel moet ook gesnoeid worden, ook al weten veel mensen dit niet. Wanneer je lavendel niet snoeit, is er een kans dat het na een paar jaar een houterige struik wordt. Als je hem regelmatig snoeit, voorkom je dit probleem en kan je jarenlang genieten van de lavendelplant. Je kunt de plant het best snoeien in het voorjaar, dit noemen we dan ook wel de hoofdsnoei. De plant wordt hier, net na de winter, gesnoeid tot ongeveer vijftien centimeter boven de grond. De nieuwe scheuten blijven staan en vangen op deze manier het meeste licht. Door de hoeveelheid licht groeien ze uit tot een grote, frisse plant.

Tijdens de zomer kan je de plant nog eens snoeien. Hier haal je dan de uitgebloeide bloemen weg samen met een klein stukje van de top. Als reactie hierop maakt de plant nieuwe topjes nog voor de winter, met als effect dat de lavendel de hele winter fris en groen is. Heel af en toe wordt de lavendel ook gesnoeid voor het najaar begint, dit noemen ze dan de vormsnoei. Hier worden de uitgebloeide bloemen verwijderd en de plant bij gesnoeid.

Het belangrijkste is de hoofdsnoei, zonder deze verandert je lavendel in een houten struik. Onthoudt dit dus goed, dan kun je jaren genieten van deze heerlijk geurende lavendel plant!