Een plantenbak voor buiten moet naast dat hij mooi is, ook stevig zijn en tegen elke weersomstandigheid kunnen. Hiernaast moet hij voldoende draineren en duurzaam zijn. Als je naar een gemiddeld tuincentrum gaat zie je zoveel soorten plantenbakken, maar welke moet je nu kiezen? Waar voldoet een goede plantenbak voor buiten aan? In deze blog neem ik je mee doorheen een aantal opties met hun voor- en nadelen, zodat je nadien een goede keuze kunt maken.

Plastic plantenbakken

Het grote voordeel van deze variant is de prijs, plastic potten zijn vaak veel goedkoper dan terracotta of keramiek. Hiernaast zijn plastic potten vaak in veel kleuren en vormen te verkrijgen en kan je er makkelijk extra gaten in boren mocht dit nodig zijn. Ook zijn ze licht, waardoor je ze makkelijk op je balkon kunt plaatsen bijvoorbeeld. Het nadeel aan plastic is de stevigheid, deze potten gaan sneller kapot. Daarnaast gaan ze vaak maar twee seizoenen mee in verband met de invloed van het weer.

Terracotta en keramieken plantenbakken

Iedereen kent de klassieke bruin/oranje plantenbakken van terracotta. Een goedkope, klassieke optie die overigens goed blijft staan als het waait. Deze plantenbak draineert uitstekend. Een nadeel kan de stevigheid zijn, in de winter kunnen ze gemakkelijk barsten. Keramieken plantenbakken zijn vaak een mooie optie, ook hierbij geld hetzelfde als voor terracotta. In de winter kunnen ze barsten door de vorst. Ook vergt een plant gepoot in deze plantenbakken meer aandacht, de potten kunnen namelijk vocht onttrekken uit de planten.

Houten plantenbakken 

Deze variant ziet er enorm leuk uit, het geeft een heel natuurlijke dimensie aan je tuin. De drainage van deze plantenbakken is ook oké, het nadeel is wel dat je deze plantenbakken goed moet onderhouden en schoonhouden. Ze worden namelijk snel lelijk door de weersomstandigheden en kunnen zelfs gaan rotten. Een houten plantenbak voor buiten vind je hier

Metalen plantenbak voor buiten

Metalen plantenbakken zijn de duurzaamste variant, deze gaan niet snel kapot en brokkelen niet af. Hiernaast zien ze er tof uit. Het nadeel hieraan is de geringe isolatie. De pot warmt snel op waardoor de kans op wortelschade groot is.

Zorg dat je een plantenbak kiest die bij jezelf en tuin past, elke plantenbak heeft zijn voor- en nadelen, maar met de juiste zorg en kennis, is elke plantenbak geschikt!