De buxusmot is een grote vijand van de buxus. Dit probleem is sinds 2007 aanwezig in Nederland en kan behoorlijk ernstig zijn, deze buxusmot kan binnen een paar weken je complete buxus kaalvreten. De buxusmot heeft zijn oorsprong in Azië en is waarschijnlijk terecht gekomen bij ons door de import van buxusplanten vanuit Azië die ofwel direct, of via andere Europese landen bij ons terecht zijn gekomen.

Hoe herken je het én de rups?

De buxusmot is een witte mot met een bruine rand, de spanwijdte van dit beestje is vier centimeter. De eitjes worden afgezet aan de onderzijde van het blad en de rupsen die hier uit ontstaan zijn geel van kleur en klein, zo’n twee millimeter. Wanneer de rupsen ouder worden, zijn ze felgroen met een zwarte kop. Deze kunnen tot wel vier centimeter worden!
De eerste buxusmotten ontstaan in april of mei. Als je buxus dode, aangevreten aan elkaar gespannen blaasjes bevat zou ik eens goed kijken of je niet last hebt van de buxusmot.

Hoe kan je de buxusmot bestrijden?

De rupsen zijn goed te bestrijden, hieronder volgen de vijf gouden tips om de buxusmot te bestrijden.

  1. Check je buxus regelmatig op rupsen! Als je er snel bij bent en de rupsen direct handmatig verwijderd, blijft de schade klein.
  2. Check je buxus grondig, de rupsen zijn enorm klein en zitten ook binnen in de buxus, let hier goed op.
  3. Bestrijd ze biologisch door gebruik te maken van natuurlijke vijanden, zoals een aaltje die je kan toevoegen aan de plant, of door gebruik te maken van insecten dodende bacteriën. Geen zorgen, deze bacteriën zijn niet schadelijk voor de mens en hun effect op het milieu is nauwelijks aanwezig.
  4. Bestrijd ze chemisch met bijvoorbeeld pyrethrines. Dit is een natuurlijk insecticide die rupsen en bacteriën doodt. Houdt er hierbij wel rekening mee dat dit insecticide ook schade kan aanrichten aan andere insecten.
  5. Indien de buxus helemaal vol zit met rupsen en compleet is kaalgevreten, is het verstandiger de plant weg te gooien in plaats van te redden. Hoewel deze laatste tip geen leuke is, is dit in ernstige gevallen de beste optie.

De buxusmot kan hardnekkig zijn, bekijk daarom regelmatig je buxusplant en onderneem direct actie bij het zien van een rups. Zo voorkom je dat de buxus wordt aangevreten en houden we de schade die de buxusmot aanricht zo klein mogelijk.