Om de juiste tuingrond te kiezen, is het belangrijk te weten wat je wil doen met je tuin. Niet elke grond is voor hetzelfde doel geschikt en elke tuingrond heeft voor- en nadelen. Hieronder volgen de 5 meest gangbare soorten tuingrond met tips waarvoor je de grond het best kunt gebruiken. Belangrijk is om eerst te bedenken wat je met je tuin wilt doen en te achterhalen welke grond er in je tuin ligt voor je begint met planten!

1. Leemgrond

Deze grond voelt zacht aan en vormt bijna geen kluiten. Leemgrond bevat veel organische voedingsstoffen, is makkelijk te bewerken en is zeer vruchtbaar. Leemgrond wordt vaak gebruikt als landbouwgrond, maar voldoet ook in een tuin waarin je veel wil laten bloeien.

2. Kleigrond 

Dit tuingrond is geen gemakkelijke. Hoewel kleigrond het voldoende voedingsstoffen bevat, is het geen gangbare optie voor in de gewone tuin. Kleigrond is moeilijk te bewerken en zeer gevoelig aan regen, bij te veel regen veranderd de grond in modder. Hiernaast is gewone kleigrond niet geschikt voor planten. Als je van plan bent veel te planten in je tuin en je komt erachter dat er veel kleigrond in je tuin is, zou ik je willen adviseren een andere bodemsoort te overwegen.

3. Zandgrond

De meest gangbare tuingrond variant is zandgrond. Hoewel het de kans heeft snel uit te drogen, is deze soort geschikt voor bijna alle soorten planten en bloemen, al heeft het wel wat extra zorg nodig. Gewone zandgrond zoals deze veel voor komt in Nederland, heeft regelmatig bemesting nodig. Je kunt bijvoorbeeld humus toevoegen, dit is heel voedzaam voor planten en bloemen. Als je aan bemesting doet, moet je dit wel met regelmaat doen!

4. Veengrond

Veengrond vinden we vooral in Groningen en Drenthe. Deze grond houdt water en voedingsstoffen goed vast en is dus geschikt voor de meeste planten en bloemen, denk hierbij aan de rododendron of de Japanse esdoorn. Veengrond heeft wel een lagere pH dan andere grondsoorten, dit betekent dat de bodem zuurder is. Niet elke plant kan hier goed tegen, zorg dat je van tevoren checkt of je planten hiertegen kunnen.

5. Laatste tuingrond: Loss

Loss vinden we vooral in het zuiden van het land, in Limburg. Dit tuingrond is een samenstelling van zand met klei. Deze zeer gangbare grondsoort houdt vocht vast, is enorm vruchtbaar en daarom geschikt is voor de meeste planten. In tegenstelling tot veengrond, is de pH van deze grond hoger, bekijk de eigenschappen van de planten daarom voor je ze poot in de loss grond.