Een moderne tuin kenmerkt zich door strakke, symmetrische design. Er zit evenwicht en structuur in. Je kan extra elementen toevoegen waardoor je onderdelen en dimensies kan opheffen. Het is natuurlijk heel leuk al die termen, maar hoe ontwikkel je concreet een exclusieve moderne tuin.

De basis

Iedereen heeft andere wensen en daardoor is elke tuin anders, maar er zijn wel bepaalde kenmerken die elke moderne tuin heeft. Dit is het onderscheidende vermogen. Het is te herkennen aan strakke lijnen en vooral ingetogen en rustige uitstraling. Natuurlijk is variatie mogelijk. Daarnaast kan je heel goed groen toepassen in de tuin, maar houdt het functioneel!

Elementen in een moderne tuin

Een cortenstaal plantenbak of houten plantenbak, een strakke witgekeurde muur, bloempot bomen, sfeerverlichting en mooi grind en split of tegels kan al veel verandering bieden in een tuin. Het is belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van hoogwaardige kwaliteit producten en materialen. Hiermee creëer je een verfrissende en moderne tuin. Een ander element in een strakke en exclusieve tuin waarmee je veel privacy krijgt is het gebruik van hoge, strakke hagen. Hiermee behoud je groen zonder dat je een opgelosten gevoel krijgt.

Zoek de balans in de tuin

In principe wil je alles in balans hebben, je huis, auto en je leven. Het mag dus vanzelfsprekend zijn dat we dit ook in onze tuin willen. Balans is vaak niet eenvoudig om te vinden omdat elke tuin anders is en het gevoel pas daar is wanneer de inrichting al is gebeurd. Balans ontwikkel je door het gebruik van de juiste materialen en kleuren. Probeer dus altijd een gezonde mix te maken van hout materialen en metalen objecten. Probeer het één het andere op te laten heffen.

Het gebruik van licht

Sfeer is ontzettend afhankelijk van het gebruik van licht. Probeer de heldere led lampen links te laten liggen voor de plekken waar je rustig wilt zitten en ontspannen. Geel tot oranje licht werkt rustgevend en geeft je de juiste prikkels. Witte lampen kunnen goed gebruikt worden voor het oplichten van mooie elementen waaronder plantenbakken of beelden.

Spoiler: Het is niet alleen maar Ibiza stijl

Veel mensen denken dat je met een moderne tuin moet denken aan lichte kleuren, antraciet tegels en veel Ibiza stijl elementen moet gebruiken. Dit is absoluut niet het geval. Een moderne tuin uit zich door het gebruik van sfeerverlichting, de juiste groene elementen en vooral het behoud van ruimtelijkheid. Tegenwoordig is de trend om veel ruimte te houden in de tuin door niet alle relax en eethoeken binnen hetzelfde aantal m2 te doen. Zorg dat je twee aparte zithoeken maakt.

Modern en functioneel

Een moderne tuin dient ook functioneel te zijn. De functionaliteit van zo’n inrichting is onder andere dag het onderhoudsvrij-/arm is. Wanneer je veel grote planten neerzet is dat geen probleem, maar wanneer je bloempjes/stekjes plant, veel grasstroken en andere kleine planten plaatst dan ben je heel lang bezig met het onderhouden ervan. Sommige mensen houden hiervan, maar sommige ook niet. Geef jezelf ook genoeg ruimte. Wanneer je het te vol zet met attributen dan zal de functionaliteit en ruimte van de tuin achteruit gaan.