Een tuin op het zuiden is een luxe, je hebt namelijk de keuze of je schaduw wilt toevoegen in je tuin of niet. De zon is er namelijk altijd! Maar welke planten passen goed bij een tuin op het zuiden? Hieronder volgen een aantal voorbeelden van bloemen, planten en kruiden die goed tegen droogte en de zon kunnen, zodat je een goed beeld hebt van wat je wel en niet in je tuin op het zuiden kunt planten. Je wilt natuurlijk niet dat je plantjes verdrogen als de temperaturen in Nederland eens tropisch worden.

Planten en bloemen bij een tuin op het zuiden

Bloemen

  • Rozen kunnen enorm goed tegen de zon. Hoe meer zon ze krijgen, hoe meer ze bloeien. Win-win!
  • Spaanse margriet. Deze vrolijke bloem die te verkrijgen is in meerdere kleuren, fleurt je tuin op en kan bovendien prima tegen de zon.
  • Petunia, lavendel en de aster. Deze bloemen zijn roze en paars en maken van je tuin een vrolijk geheel, daarnaast ruikt lavendel heerlijk.

Planten

  • Vetplanten en cactussen zijn heus niet enkel binnen planten, deze kunnen uitstekend tegen de zon en kunnen dus perfect in je tuin op het zuiden!
  • Yucca, winterharde palm en de bananenplant, ofwel de exotische planten. Zoals hun naam doet vermoeden zijn dit planten die van de zon houden.
  • Sierdistels doen het enorm goed in de volle zon en kunnen bovendien ook goed tegen droogte. Hiernaast zijn ze heel mooi en trekken ze in de zomer hommels, bijtjes en vlinders aan
  • Struiken zoals kleefzaad zijn perfect voor een tuin op het zuiden, bijkomend voordeel: deze plant ruikt naar sinaasappel, hoe lekker is dat?  

Kruiden

Mediterraanse kruiden zoals basilicum, tijm, oregano of salie zijn gewend aan de zon, zet ze gerust in je tuin op het zuiden en je zal zien dat ze het hier goed doen!

Extra tips voor een tuin op het zuiden

Naast het kiezen van de juiste planten voor je tuin in de zon, is het ook belangrijk dat je ze goed verzorgd en plant. Zorg voor een goede organische bodem, een mix van gewone- en potgrond bijvoorbeeld. Hiernaast is het belangrijk om voor voldoende water te zorgen als het zo warm is! Hoewel ze goed tegen zon en droogte kunnen, hoeven we ze niet extra te laten lijden.