De Fuchsia is een populaire en bijzonder geliefde plant. De elegant hangende bloemen hebben mooie kleuren en vallen op in elke ruimte. Er zijn zo ontzettend veel soorten en maten. De Bellenplant is een (tuin)plant met een vergaande historie. Met zijn hoog gewaardeerde bloemen bloeit het soort de hele zomer door. De bloemen van deze fuchsia zit verstopt achter het blad, maar springen uit het gewas. Veel mensen vragen zich bij deze plant af of het een binnen of buitenplant is. Ze hebben wat moeite met overwinteren, maar het is zeker niet onmogelijk.

Fuchsia snoeien

Of het nou een binnen- of buitenplant is maakt in dit geval niet uit. Elke Fuchsia dient gesnoeid te worden! Wanneer de plant buiten staat dan adviseren wij om vóór de winter de plant af te dekken met een laag bladeren dat van de bomen is gevallen. Dit klinkt gek, maar het geeft de plant net het stukje bescherming dat het nodig heeft.

De fuchsia verzorgen doen we onder andere door het snoeien. Zorg dat je, zowel binnen als buiten, de plant vlak boven de grond afknipt. Het zal dan in het voorjaar dan heel mooi bloeien.

Een buitenplant

Veel mensen vragen zich af of een Fuchsia het overleeft in de winters. Het antwoord is: Ja, mits hier wel naar omgekeken wordt. De winterharde Fuchsia is hier prima tegen bestand. Wanneer je ervoor kiest om ze buiten te zetten dan zijn de Fuchsia magellanica en Fuchsia regia (botanische soorten) de beste optie. Dit zijn planten die met de nodige verzorging en bescherming gemakkelijk de winter in volle grond kunnen overleven.

Er wordt nog wel eens vergeten om de planten winterklaar te maken, net als men dat met hun auto doet door de banden te wisselen. Koude strenge dagen zijn voor veel planten lastig. Probeer de plant bescherming te bieden zoals in de vorige alinea is vermeld. Het tijdelijk overpoten van de planten is wel het advies. Als ze niet in de grond staan maar in een pot buiten, dan is het verstandig om de plant op een vorstvrije plek te zetten.

Oók een Fuchsia voor binnen

Het is mogelijk om de plant binnen te hebben staan. Het is een verschijning en het biedt een ambiance wat niet veel planten bieden. Let erop dat de luchtvochtigheid wel hoog genoeg is. Dit kan je hoog houden door genoeg ventilatie in huis te hebben. Wanneer je in de wintertijd de plant in huis hebt en je zorgt er niet voor dat er genoeg ‘schoon’ lucht door huis heen waait dan kan dit funest zijn voor de plant.

Het komt binnen wel erg nauw dus weet wel wat je doet. Zorg voor genoeg vocht in de plantenbak en geef het genoeg lucht. Je zou ervoor kunnen kiezen om de plant vlak bij het raam te zetten (zonder radiator). Hiermee krijgt het wel wat frisse buitenlucht dat door de ramen komt.

Waar planten?

Omdat de Fuchsia niet goed tegen de winter kan is het verstandig om de plant niet op een open plek te plaatsen waar het veel windstoten vangt en/of waar het snel bedekt kan worden met sneeuw. Veel mensen geven het helaas ook op gedurende de winter omdat de plant niet sterk is. Zorg ervoor dat de plant in een humusrijke grond worden geplaatst. Zo zorg je dat de plant gevoed blijft en hoef je er zelf niet al te veel naar om te kijken.

De fuchsia verzorgen

Planten doen het over het algemeen goed in zonlicht. Echter, deze gevoelige plant dient niet in continu fel zonlicht te staan. Ze bloeien (en groeien) het beste op plekken waar er sprake is van schemerschaduw. De plant dient wel natuurlijk zonlicht te kunnen zien! De beste plaats is heel licht beschaduwd. Fuchsia houdt van gefilterd licht.