Zelf een tomatenplant verzorgen? Een tomaat is een populair vrucht (Ja, echt! een vrucht) die je zelf kunt kweken in Nederland. Het enige wat je nodig hebt is een zonnige plek en een beetje geduld én water. Wij helpen je met het groeien van je eigen tomatenplant. Van zaad tot vrucht.

Zo maak je je eigen tomatenplant

Het is niet moeilijk, maar je hebt de juiste groene vingers nodig. Het begint met zaaien. Van maart tot en met mei zijn de beste maanden om voor te zaaien in een zaaibakje in huis. Je kan hiervoor ook een kas gebruiken. Zorg dat je wat geduld hebt zodat het zaadje kan ontkiemen. Dit gebeurt het beste bij een (kamer)temperatuur van zo’n 20 graden. Je zal zien dat de zaadjes dan binnen tien dagen zullen ontpoppen.

Tijd voor een groeispurt

Wees voorzichtig met het ontkiemde zaadje. Het is namelijk nog erg kwetsbaar en niet sterk genoeg om veel beweging aan te kunnen. Verpot in de maanden mei of juni je zaadje. Er kan gebruik gemaakt worden van een grotere pot met goed grond erin. Zorg dat je in de volle grond op een zonnige plaats zo’n 50 centimeter uit elkaar de zaadjes plant. Dit geeft genoeg ruimte voor de tomatenplant om zijn werk te doen.

Zo groeit de plant

Omdat een tomatenplant graag naar boven wil groeien maar vrij in de grond staat is het belangrijk om deze goed in de gaten te houden. Zorg dat je, wanneer de plant is gegroeid, je de plant opbindt. Gebruik een stokje of een speciaal tomatenrek om de plant hieromheen te kunnen laten wikkelen. Zo voorkom je dat je tomatenplant afbreekt en niet verder kan groeien. Daarnaast vindt het ook nog extra stevigheid tegen harde windstoten e.d..

Tomatenplant verzorgen

Evenals het eerste deel is dit ook niet lastig. Geef de plant vooral een plek waar het van veel zon kan genieten. Een zonnige, warme en goed bemeste plek is essentieel voor de groei van de tomatenplant. Zorg ook dat je niet zomaar water over de plant heen gooit. Doe dit met beleid en geeft het onderaan de steel genoeg water. Zo voorkom je schimmelvorming en wordt de wortel sterker.

Zorg dat je eenmaal per week veel water geeft. Dit hoef je niet te verspreiden over meerdere dagen. Zo zorg je dat de plant wederom diepere wortels krijgt. Ben je bang dat je te veel water geeft? Dit kan je heel snel terugzien in de plant. Dan zal je zien dat het verkleurt. Blijf wel water geven, maar matig het een beetje.

Hoeveel trossen haal je van een tomatenplant

Hoe groter de plant, hoe meer trossen, toch? Nee. Over het algemeen zien we dat de plant een ‘limiet’ heeft van een aantal trossen. Uiteindelijk gaat het erom hoe de kwaliteit van de plant is. Een gemiddelde tomatenplant geeft drie trossen tomaten af. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel, maar dit is iets wat we vaak zien. Zorg ervoor dat je niet te veel focust op het aantal tomaten/trossen, maar op de kleur van de tomaten. Zijn ze licht van kleur? Dan zijn ze niet goed gevoed. Zijn ze rood en vol van kleur, dan heb je heel goed je best gedaan (of een beetje mazzel gehad)!