Lavendel is een kleur- en geurige plant maar hoe moet je een lavendel snoeien? Het is zo enorm populair door de rijke kleuren en bloei. Het grijsgroene blad met de felle paarse bladeren maakt iedereen vrolijk. De geur werkt ook nog eens kalmerend. Daarnaast zorgt deze flora voor de juiste fauna in de tuin. Het trekt bijen en vlinders aan waardoor je je nooit alleen hoeft te voelen. Maar hoe houd je de plant mooi?

Wanneer lavendel snoeien

Over het algemeen moet een lavendel tweemaal per jaar gesnoeid worden. Let wel op, dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Afhankelijk van waar de plant groeit bepaal je hoe vaak het gesnoeid moet worden. De hoofdsnoei vindt vaak plaats in de maanden maart en/of april. Hier begint de lavendel te groeien en zal wat wildgroei krijgen.

Vergeet het eerste jaar bloeien

Wanneer je een lavendel struik/plant hebt aangeschaft dan raden wij aan om vrijwel gelijk na aanplant van de nieuwe lavendel deze te snoeien. Hiermee voorkom je de eerste jaar bloei. Dit is natuurlijk heel jammer zo’n eerste jaar, dat snappen wij, maar je zal hier in de jaren die volgen enorm veel plezier van hebben. De plant is dan namelijk zo sterk, dat het jáááren mee kan!

Lavendel snoeien om te groeien

Knip de plant terug tot boven jonge scheutjes. De plant moet niet helemaal kaal geknipt worden want dan loop je het risico dat de takken niet meer uitlopen. Wanneer je te heftig snoeit totdat je het kale hout ziet, bijvoorbeeld omdat de plant uit elkaar gevallen is, dan is de kans aanwezig dat de lavendel het niet overleeft. Om te testen of de plant sterk genoeg is om het zo ver terug te snoeien kan het handig zijn om aan één helft van de plant dit niveau van snoeien toe te passen. Zo kan je kijken of de plant het overleeft. Na een maand kan je de andere helft snoeien.

Na de bloei

Deze periode vindt vaak in september plaats. Dan vindt de tweede snoeibeurt plaats. Wederom de lavendel snoeien. Knip de uitgebloeide delen eraf tot in het groen. Het is vooral een esthetische knipbeurt, puur om de lavendel plant weer in vorm te krijgen. Zo behoud je ook volume in de struik en kan het nog even doorgroeien. Daarnaast houdt de plant zijn kracht om tegen de winter op te kunnen. Wanneer je te heftig begint te knippen dan kan het zijn dat de plant de winter niet doorstaat.

Samenvattend

  • Lavendel zou twee keer per jaar gesnoeid moeten worden. Snoei het eerst terug in het voorjaar. Zorg dat je de plant tot de bovenzijde van het kale hout terugsnoeit. Er moeten dus wel wat bladeren blijven zitten.
  • Wanneer de lavendel is uitgebloeid in het najaar dan is het mogelijk om de plant verder terug te snoeien om de uitgebloeide stukken te verwijderen.
  • Zorg ervoor dat je niet te veel wegknipt. Dit zorgt er anders voor dat de plant niet sterk genoeg is voor alle koude periodes.