Je hebt een nieuwe plantenbak voor in je tuin aangeschaft. Gaaf! Nu is het belangrijk om deze goed tot zijn recht komt, maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Het begint met de omgeving waarin je de bloembak plaatst. De plek waar je de plantenbak neerzet is namelijk zeer enorm belangrijk want hiermee valt of staat de juiste look die je wilt uitstralen. Vervolgens ga je de plantenbak inrichten. Wij vertellen je hoe je een houten plantenbak, cortenstaal plantenbak en bloembakken van andere materialen kan inrichten.

Wat heb je nodig

Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid te werk kan gaan en schot in de zaak kan houden heb je de volgende producten nodig:

  • Hydrokorrels
  • Potgrond

Hydrokorrels

Hydrokorrels zorgen ervoor dat de afwatering van de plantenbak goed blijft. Het zijn kleine bolletjes klei die water vasthoudt en daarmee de afwatering beter reguleert. Tijdens het ontwikkelproces worden de korrels verhit zodat er speciale belletjes ontstaan. De bolletjes passen uitstekend in elk materiaal plantenbak om zuurstof en vocht te behouden.

Het is verstandig om de korrels eerst grondig af te spoelen met lauw tot warm water. Wanneer je dit vergeet te doen dan kan het zijn dat het stof op de hydrokorrels voor problemen zorgen tijdens het afwateren. Zo komen je planten alsnog onder water. Iets wat je niet wenst.

Potgrond

Potgrond  is de voeding voor de planten die je tijdens de inrichting van de plantenbak zal geven. Je koopt voor jezelf waarschijnlijk ook liever kwalitatief voedsel. Doe dit dus ook voor je planten. Potgrond dient rijk te zijn aan natuurlijke vitamines en mineralen en bevat voedingsstoffen die voor vele maanden de juiste afgifte geven. Wanneer je de plant met hydrokorrels, en een laagje grond vult kan je de plant erin zetten. Vul vervolgens de overige stukken op met potgrond zodat de plant kan staan.

Plantenbak inrichten

Zorg dat de plant zelfstandig kan staan en druk de potgrond zachtjes aan. De potgrond moet niet tot aan de rand van de plantenbak. Een bloembak inrichten is niet zo lastig, een kind kan de was doen!

 

Onderhoud je plantenbak

De meeste plantenbakken kunnen goed tegen verschillende weersomstandigheden. Als er aanslag of andere troep op komt, zorg dat je de plantenbak wel afneemt met een zachte borstel of doek. Als de plantenbak direct op de grond staat dan is het verstandig om af en toe de onderzijde af te nemen. Wanneer je een plantenbak van hout op de grond hebt staan (zonder pootjes), dan kan het rotten. Alle houten plantenbakken van Bloombak worden voorzien van pootjes.