Je tuin winterklaar maken in 3 eenvoudige stappen

Je dacht toch niet echt dat de herfst de tijd was om je voeten omhoog te doen wat betreft de tuin? De tuin mag dan wel minder onderhoud vragen tijdens de winter, het vergt toch enige voorbereiding wil je je tuin de winter goed door laten komen. Wanneer kun je dit het beste doen? Zo rond oktober of november, voor de echte winter begint. In deze blog drie stappen: je tuin winterklaar maken!

Stap 1: Opruimen en leegmaken!

Zorg dat alle bladeren weg zijn, zowel van het gazon als in de plantenbakken. Gelukkig hoef je vanaf oktober het gras niet mee te maaien, maar het heeft in de winter wel zon nodig. Als er veel bladeren blijven liggen krijgt het gras onvoldoende licht en kan het niet goed onderhouden worden, hiernaast wil ik je als tip geven niet op het gras te lopen als er sneeuw op ligt of het enorm gevroren heeft. Zorg ook dat alle watervoorzieningen leeg zijn, zoals de tuinslang bijvoorbeeld. Sluit de hoofdkraan hiervan als je het water een tijd niet gaat gebruiken, bij vorst kan materiaal als dit namelijk kapot gaat.

Stap 2: Bescherming van de planten en meubels

De buxus, hortensia en siergrassen kunnen goed tegen de winter, maar niet elke plant kan dit. Zoek van tevoren uit welke planten extra zorg nodig hebben. Zo kun je een aantal planten binnenzetten, bijvoorbeeld in de schuur. Ook kan je bepaalde planten afdekken met stof of riet, voornamelijk exotische planten extra aandacht nodig.

Ook tuinmeubelen moeten je in je tuin winterklaar maken! Hiervoor kun je ze afdekken met een zeil of opbergen in bijvoorbeeld de schuur. Niet alle tuinmeubelen zijn even gevoelig aan de winterse temperaturen, teakhout kan bijvoorbeeld wel het hele jaar buiten blijven. Bekijk het materiaal en onderneem de juiste stappen.

Stap 3: Je tuin winterklaar maken met de wintergasten

Niet alleen planten en tuinmeubelen moeten de winter overleven, de vogeltjes ook! De diertjes hebben het moeilijk in de winter. Hang wat vogelhuisjes op zodat ze wat beschutting vinden. Hiernaast kan je vetbollen ophangen, de meeste vogels zijn hier gek op en het helpt ze de winter door. Een bijkomend voordeel: je hebt een leuk uitzicht in je wintertuin.