Het kiezen van een lage of hoge bloempot is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste is welke sfeer je wilt gaan creëren, wat wil je voelen. Daarnaast is de juiste vorm en formaat bij de juiste plant die je erin wilt poten belangrijk. En verder zijn kleur, materiaal, plaats en budget belangrijke factoren die bepalen wat je uiteindelijke keuze zal zijn. Welke sfeer zou je willen creëren : Ibiza style, modern en strak, landelijk. Van welke kleuren houd je: warm, zwart wit, onopvallend. Van welk materiaal mag het zijn: natuurlijke materialen, kunststof, terracotta. Waar ga je de potten plaatsen. En als laatste is natuurlijk ook je budget een belangrijke factor om te kiezen of je voor een bloempot kiest of juist niet.

Sfeer van een hoge bloempot

Afhankelijk van de sfeer die je wilt voelen kies je je hoge bloempot. Wil je bijvoorbeeld Ibiza-style kun je kiezen voor zowel hoge als lage potten, alle verschillende vormen, kleuren en materialen door elkaar. Modern en strak kan fantastisch met stalen bakken : cortenstaal, gegalvaniseerd en gepoedercoat. Voor landelijk kies je robuuste materialen zoals lariks houten bakken, steigerhout of de Breeze bloempotten.

Juiste vorm en formaat

Alle planten, bomen en struiken hebben een andere voorkeur als het gaat om bloempotten. Dus waar moet je op letten?

Bij een hoge bloempot komt de diameter ongeveer overeen met de hoogte, maar bij sommige plantensoorten, zoals rozen, groeien de wortels in de diepte. Dus in dit geval kies je voor een hoge smalle pot. Veel eenjarige planten kun je prima in lagere potten zetten, en bomen plant je het beste in winterharde potten die minimaal 70 centimeter diep zijn met een doorsnede van 50 centimeter.

Kleur en materiaal

Een kleur kiezen is heel belangrijk, omdat dan mede het materiaal wordt bepaald. En omgekeerd geldt dit ook, want niet alle materialen zijn in alle kleuren verkrijgbaar. Kies je voor kunststof is de kleurkeuze vaak wat er op dat moment “in de mode”is. Kunststof is praktisch: lichtgewicht, onderhoudsarm en niet ademend. Kunststof voorkomt uitdroging van je planten. Terracotta bloempotten zijn allemaal in dezelfde tinten, maar wel in allerlei verschillende formaten te koop,

De plaats

De plek waar je de potten neerzet is ook bepalend of je voor een hoge bloempot kiest of niet. Wil je een plek creëren met wat privacy, kies dan voor hoge potten. Ook als je bijvoorbeeld een hek wilt camoufleren, of op je terras in de luwte wilt kunnen zitten zorgen hoge bloempotten voor een sneller resultaat. Lage potten zijn erg mooi om in groepen te plaatsen, vooral als je er kruiden en eenjarige planten in zet.

Wat is je budget

Uiteindelijk is het kiezen van de juiste hoge bloempot ook afhankelijk van je budget. Wat kun je en wat wil je uitgeven om de juiste sfeer te voelen. Kies je voor duurzaam, of ben je gevoelig voor trends, wil je potten kunnen verplaatsen en/of moeten ze winterhard zijn.